PLA DE MILLORA
DEL BARRI DE L'ERM.

MANLLEU
  
Programes de millora social

Estudi de la situació i perspectives laborals al barri de l’Erm

Fòrum estudi QUIT   Per encàrrec de l'Institut de Desenvolupament de l'Erm (IDE), el Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una llarga experiència en estudis de desenvolupament social i econòmic, ha elaborat l'estudi "La situació i perspectives laborals al barri de l'Erm. El treball com a factor de cohesió social", que l'IDE publicarà properament.

La investigació va començar el mes de juny de 2007 i l'informe definitiu es va lliurar el juliol de 2008. L'equip investigador, sota la direcció d'Andreu Lope, l'han format Joan Rodríguez i Laia Castelló.

L'objectiu de l'estudi era conèixer les capacitats i la disposició dels diversos col·lectius residents al barri de l'Erm en edat laboral per accedir al món del treball per poder proposar mesures actives que facilitin aquest accés, o bé el canvi de feina o de professió. La voluntat és que l'estudi esdevingui una eina important de treball pel desenvolupament econòmic local així com també que fomenti la implicació, participació i col·laboració de diversos agents del territori: agents socials, teixit empresarial, institucions diverses, altres agents econòmics...

Per obtenir la informació per l'estudi d'una banda es va fer una enquesta a més del 75% de l'univers objecte d'estudi: així, es van enquestar 1.400 persones. Aquesta fase de treball de camp, que es va fer l'últim trimestre de 2007, la va realitzar l'empresa Al·lot, Serveis Educatius, Formació i Lleure.

De forma complementària, també es van fer entrevistes en profunditat a diferents actors vinculats a l'objecte de l'estudi, per conèixer la realitat sociolaboral de Manlleu, del seu entorn, i de la població del barri de l'Erm. Els investigadors també van buidar material documental sobre immigració i mercat de treball.

A partir de l'anàlisi d'aquesta informació l'estudi planteja com a conclusions propostes concretes d'iniciatives que facilitin l'accés al mercat de treball i basades en el coneixement de les possibilitats i disposició específiques de les persones a qui es destinen.

La primera de les propostes, que ja s'ha dut a terme, era fer un fòrum de debat per a activitats ocupacionals i de formació. Organitzat per l'Oficina de Promoció Econòmica (OPE) de l'Ajuntament de Manlleu i l'IDE, el 9 de setembre de 2008 es va organitzar aquesta trobada al Casal Cívic de Manlleu en què hi van participar una trentena d'empresaris, agents socials i professionals de Manlleu i de la comarca per posar en comú les necessitats ocupacionals i de formació que han detectat.

Entre les propostes concretes que van sorgir de la trobada podem destacar la necessitat de fer cursos de formació en mecànica i electricitat; cursos de formació especialitzada en dependents de diferents comerços (carnisseria, peixateria, electrodomèstics...); fer estades itinerants per a empreses dels alumnes de cicles formatius i de formació ocupacional o bé fer difusió als centres educatius sobre les diferents sortides professionals. A partir d'aquestes necessitats plantejades l'OPE i l'IDE treballaran per implementar iniciatives que hi donin resposta.

Altres de les propostes de l'estudi del QUIT són fer una jornada de presentació a la població dels resultats de l'estudi; fomentar la formació professional; fer jornades temàtiques dirigides a empreses; fomentar la interacció entre els agents socials i les institucions de Manlleu vinculades a l'àmbit laboral; i fer formació per a l'ocupació, tant per a persones que treballen com per les que estan a l'atur o inactives.

 



Torna al projecte

Connecta't | Crèdits | Avís legal